Een kerststol kost misschien iets meer tijd en bakervaring om te maken, maar is zeker de moeite waard. Een stol is – zeker wanneer je haar rijkelijk bestrooit met poedersuiker - niet alleen decoratief op de ontbijt- of koffietafel. Hij smaakt ook nog eens heel erg lekker! Om je vingers bij af te likken.
Meng de gist met het water. Los 50 gram suiker en het zout op in de melk. Voeg de rum, essence en de gist toe. Zeef de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg het gistmengsel, ei, 75 gram zachte boter, vruchten en de noten toe. Meng en kneed 10 minuten met de hand goed door. Doe het deeg over in de kom en dek af met een vochtige theedoek en laat het op een warme plaats in ongeveer 2 uur rijzen tot het volume verdubbeld is. Sla het deeg en kneed het goed door. Rol het uit tot een rechthoek van circa 30 x 20 centimeter.
Smelt de overgebleven boter en strijk dit uit over het deeg. Strooi er de rest van de basterdsuiker overheen. Vouw één lange kant over het midden en de andere lange kant weer over het gevouwen deel heen. Druk vast (ook de uiteinden). Leg de stol op een ingevette bakplaat en bestrijk met gesmolten boter. Laat nogmaals tot dubbele volume rijzen. Verwarm oven voor op 190 graden. Bak de stol 45 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen op een rooster. Voor het serveren de stol dik met poedersuiker bestrooien. Door de vulling blijft de stol lang vers.