Loopt het water je al in de mond wanneer je denkt aan de overheerlijke kerstham? Daar hebben wij nu ook last van tijdens het schrijven van dit recept! Hieronder vertellen wij je exact hoe jij de lekkerste kerstham kunt maken om je familie mee te verrassen!
Overige info:
Bereidingstijd: 10 minuten
Braadtijd in de oven: 45-55 minuten per kilo
Ovenstand: 125°-150°C resp. 225°C
NB. : als je de ham op een lagere temperatuur braadt, verliest het vlees minder vleesnat en zal het veel malser zijn. Hoe lager de temperatuur, hoe langer de ham in de oven moet blijven staan.
Ter variatie: veel mensen verkiezen ham met een deegkorstje, omdat het vleessap dan beter bewaard blijft. Het deeg als volgt bereiden:
Meng 2 kopjes (800 g) roggebloem in 1 liter water en smeer het deeg op de ham in een laagje van ca. 1,5 cm dik. Voeg aan het deeg geen zout toe: als de ham te zout is, zal het deegkorstje het zout absorberen.
Tip: Het vleesnat dat achterblijft in de ovenschaal, kan je gebruiken om er een heerlijke saus van te maken. Maar wees voorzichtig, want het vleesnat kan erg zout zijn. Om de zoute smaak te verzachten, kan je er wat appelmoes met gemalen gember en . mosterd doormengen. De saus tegelijk met de warme ham opdienen.