Benodigdheden Kerstbier
- 2 liter water
- 1 tak van de jeneverbesstruik
- 3 dl. Mout
- 2 dl. Suiker
- 2 liter lauw water
- 1/4 - 1/3 theelepel verse gist
Bereidingswijze
- Kook 2 liter water en een kleine jeneverbesstruiktak
- Voeg de mout en de suiker toe
- Giet het gekookte water op de mout
- Voeg hier na 1 uur lauw water aan toe; verstrooi de gist boven het mengsel
- Laat de drank op kamertemperatuur 1 etmaal staan/ gisten
- Zeef de drank en doe dit in flessen
- Bewaar de flessen met de drank 2 dagen in de koelkast, waarna het geschikt is voor consumptie
Benodigdheden warme wijn
- 1 fles rode wijn
- 2-3 eetlepels madeira (naar smaak)
- 1/2 kopje ruwe suiker (of naar smaak)
- 1/3 kopje rozijnen
- 1-2 kaneelstokjes
- 5-6 hele kruidnagels sinaasappelschil
- 1/4 kopje gepelde en in snippertjes gesneden amandel eventueel
- 1/4 kopje wodka voor een pittige smaak
Bereidingswijze
- Giet alle ingrediënten, behalve de wodka, in een grote kookpot. Verhit langzaam tot het mengsel dampt. Roer af en toe en proef zonodig tussendoor.
- De drank niet aan de kook brengen, alleen warm houden.
- Als je wil, kan je voor het opdienen de wodka toevoegen.