Deense kerstgans

Gans is ook typisch een gerecht dat je niet elke dag eet. Aan een kerstgans zit vaak aardig wat vlees en daarom kost het wel een paar uur voor de gans gaar is. Maar dan kun je er met een beetje creativiteit dagen lang van smullen!

Uw advertentie hier?

Dit heb je nodig

  • 1 jonge gans
  • 200 gram gedroogde pruimen
  • 2 uien
  • zout & peper
  • 1 theel salie
  • 400 gram zure appelen, geschild, in kwarten
  • geraspte citroenschil
  • 30 gram bloem
  • 2 dl vleesbouillon
  • 1 dl rode wijn

Zo maak je het (Deense kerstgans)

Week de gedroogde pruimen een paar uur in water. Pel de uien en snij ze doormidden. Wrijf de gans in met de uien, zout, peper en salie. Vul de gans met appel (in kwarten), pruimen (uitgelekt) en citroenrasp.
Leg de gans op een rooster boven de braadslee en braad deze 1½-2 uur in een op 200 graden verwarmde oven (gasstand 4). Is de gans circa 5 kg, reken dan op 2½ uur braadtijd. Bedruip de gans regelmatig met het braadvocht.

Neem een ½ uur voor de gans klaar is twee eetl braadvocht en fruit hierin de uien, gesnipperd. Roer de bloem erdoor en blijf roeren. Voeg na een minuut bij gedeelten de lauwe bouillon en wijn toe, tot een gebonden saus is ontstaan. Laat de saus nog 20 min doorpruttelen en roer er regelmatig even in.