Vers gezouten zalm 

Een heerlijk stuk zalm als hoofdgerecht tijdens de kerstdiner? Kies dan voor de vers gezouten zalm van kerst-recepten.nl! 

Overige info:
Bereidingstijd: ca. 25 minuten 
Inzouten: 1 à 2 dagen 
Niet geschikt om in te vriezen 

Uw advertentie hier?

Benodigdheden

  • Een groot stuk zalm (2 kg) 
  • 2-4 eetlepels grof zout 1 eetlepel suiker 
  • 1-3 theelepels grofgemalen witte peper (naar smaak} 
  • een ruime hoeveelheid verse dille 

Bereidingswijze

  1. Fileer de zalm indien nodig. Laat de huid zitten. 
  2. Wrijf de twee stukken gefileerde vis met keukenpapier droog. Spoel ze niet af. 
  3. Bestrooi de bodem van een geschikte schotel met zout en leg een van de stukken vis met de huid naar beneden op het zout. Strooi de specerijen op beide stukken en leg het tweede stuk met de huid naar boven op het eerste. Strooi de rest van het zout en de dille uit over de vis. Dek de schotel goed af met aluminiumfolie en zet hem op een koele plek met een klein gewicht erop. 
  4. Schraap alle specerijen weg en snij de filets schuin tegen de huid in kleine mootjes. Dien op. 

Tip: Vers gezouten zalm kun je heel goed zonder saus serveren, zeker met Kerstmis. Wil je toch een sausje, dan is mosterdsaus aan te bevelen. Die bereid je vlak voor het opdienen van de zalm als volgt: maak een mengsel van 3 eetlepels bruine mosterd, 2 eetlepels suiker en 4 eetlepels wijnazijn; voeg langzaam, terwijl je het mengsel dooreenklopt, 3/4 kopje (2 dl) olie (liefst olijfolie) toe en roer er ten slotte een ruime hoeveelheid fijngehakte dille doorheen