Voor het maken van een tulband heb je een speciale tulbandvorm nodig, zodat er in de hoge cake een mooi gat in het midden ontstaat. De tulband kun je als hij klaar is bestrooien met poedersuiker. Dan ziet hij er mooi winters uit. Voor dit recept maken we gebruik van een tulbandvorm van 23 cm doorsnee en 2 liter inhoud.
Beboter de vorm. Strooi er paneermeel in en tik het overtollige paneermeel eruit. Kijk of de hele vorm bedekt is.
Los de gist op in de melk. Doe bloem en zout in een mixerkom, voeg de opgeloste gist toe en kneed het deeg in een deegkom met deeghaken tot een samenhangend deeg. Laat het deeg 15 minuten rusten. Voeg vervolgens suiker, kaneel, boter en citroen toe en kneed door tot het deeg elastisch is en zelf de kom loslaat. Laat het deeg 45 min rijzen. Kneed er dan met de hand de rozijnen en sucade door.
Maak van het deeg een bal. Maak in het midden een gat, zo groot als de pijp van de tulbandvorm. Zet de vorm eroverheen en keer de vorm om, zodat het deeg in de vorm komt te liggen. Druk het deeg een beetje aan. Leg er een vochtige, schone theekdoek over en laat het deeg 30 min. rijzen.
Verwarm de oven voor op 175-200 graden (gasstand 3-4). Bak de tulband op het rooster in het midden van de oven in 40-45 minuten gaar. De tulband moet er lichtbruin uitzien. Keer de tulband direct om op een taartvorm en laat hem afkoelen. Strooi er dan poedersuiker over en serveer hem ongesneden.