Kerststol, kerstkransjes, kerststaaf, kerstspeculaasjes en amandelkransjes zijn allemaal voorbeelden van typische kerstkoekjes en kerstgebak. Een van de meest populaire kerstkoekjes is ongetwijfeld het kerstkransje – ook wel roomboterkransje genoemd. De lichtbruine, met amandel en suiker bestrooide kerstkoekjes worden gemaakt van roomboter en fijne basterdsuiker.
De Zweedse schilder Anders Zorn maakte speciale vormpjes voor zijn kerstkoekjes, die sindsdien beroemd zijn geworden. Je kent ze wel: de grote, metale vormen waarmee je kerstkoekjes kunt maken in de vorm van dieren, mannetjes en vrouwtjes en sterren – om zo in te bijten. De vrouw van Anders Zorn, Emma, bedacht een recept voor kerstkoekjes en haar recept voor kerstspeculaasjes is bewaard gebleven.
Tegenwoordig weten we maar al te goed, dat je van traditionele kerstkoekjes erg dik kunt worden en dat ze niet echt passen bij onze minder actieve leefstijl. Maar je kunt best minder vette kerstkoekjes bakken en gezonde kerstkoekjes kun je ook in veel winkels kopen. Wanneer je geen problemen hebt met je gewicht, moet je jezelf de hogekwaliteits kerstkoekjes, die je overal kunt kopen, niet ontzeggen. Er zijn veel tradities verbonden aan kerst; kerstbakken en kerstlekkernijen zijn een van de oudste tradities verbonden met kerst, veel ouder dan kerstkado's, kerstversiering of de kerstboom.