Benodigdheden
- 4 flinke haringen
- 3 rode uien
- 2 wortelen
- 30 hele witte en Jamaicaanse peperkorrels
- 4 laurierblaadjes
- Marinade: 1 1/4 kopje (3dl) azijn
- 1 1/4 kopje (3dl) suiker
- 2 1/2 kopje (6 dl) water
Bereidingswijze
- Laat de vis een nacht lang weken in koud water of een mengsel van water en melk (half om half). Het vocht mag men van tijd tot tijd verversen.
- De marinade: breng alle ingrediënten aan de kook en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Verwijder de ingewanden en het binnenvlies van de vis, bijvoorbeeld met een keukenschaar. Spoel goed schoon en droog af met keukenpapier. Snij in kleine mootjes.
- Schil de uien, schraap de wortelen en snij in schijfjes.
- Vul een grote glazen pot afwisselend met laagjes vis, ui, wortel en specerijen. Giet de marinade eroverheen.
- Sluit de pot af en zet minstens Twee dagen weg op een koele plaats. Als je hem koel bewaart, blijft de haring een paar weken goed. Na 4 à 5 dagen is de vis op zijn lekkerst.
Tip: je kan ook andere specerijen gebruiken, zoals mierikswortel (in dunne plakjes), selderij zaad en mosterdzaad.
De vis kun je ook fileren (incl. verwijdering van de huid). In dat geval is weken niet nodig.