Kerstkalkoen met chocoladesaus

Kerstkalkoen met chocoladesaus


Een kalkoen hoort natuurlijk bij het kerstdiner, dit kalkoen-hoofdgerecht is met chocoladesaus.

Ingredienten
Voor 6 personen
1 kalkoen (ca. 2 -2,5 kg)
3 laurierblaadjes
75 g boter
3 el olijfolie
2 tenen knoflook
1 ui, gesnipperd
3 tomaten, ontveld en in stukjes
4 dl kippenbouillon (van tablet)
2 el balsamicoazijn
25 g extra bittere chocola, fijngehakt

Benodigdheden
Keukentouw, grote braadslee, staafmixer of keukenmachine

Bereidingswijze
De bereidingstijd is circa 180 minuten
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Bestrooi de binnen- en buitenkant van de kalkoen met zout en peper. Stop de laurierblaadjes in de holte van de kalkoen. Bind de poten van de kalkoen met keukentouw op.
3. Smelt in een pannetje de boter samen met de olie.
4. Schenk de helft van het mengsel in de braadslee en leg er de kalkoen op de borst in. Schenk de rest van het botermengsel erover. Dek de kalkoen losjes af met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen.
5. Zet de braadslee in de oven en braad de kalkoen in 2 tot 2,5 uur goudbruin en gaar. Schakel na 1 uur de oventemperatuur terug naar 175 ºC en bedruip de kalkoen regelmatig met braadvocht. Verwijder de laatste 40 minuten het aluminiumfolie en draai de kalkoen om.
6. Controleer of de kalkoen gaar is door met de punt van een mes in het dikste deel van een dijbeen te steken: het vocht dat eruit loopt moet helder zijn. Is het roze van kleur, laat de kalkoen dan nog ca. 15 minuten in de oven staan.
7. Neem de braadslee uit de oven en wikkel de kalkoen in een stuk aluminiumfolie. Laat de kalkoen rusten terwijl je de saus bereid.
8. Schep 6 eetlepels van het braadvocht in een pannetje. Verwarm het braadvocht en voeg de knoflook, ui en tomaten toe. Fruit de ingrediënten ca. 10 minuten op een matig vuur.
9. Voeg de bouillon en azijn toe en meng het geheel goed. Pureer de saus in een keukenmachine of met behulp van een staafmixer.
10. Schenk de saus weer in de pan en voeg de chocola toe. Smelt de chocola op een laag vuur.
11. Voeg zout en peper naar smaak toe.
12. Leg de kalkoen op een grote snijplank en snijd hem aan tafel aan. Serveer de saus erbij.

Tip
Lekker met geroosterde pompoen en gemengde gekookte boontjes (bijvoorbeeld sugar snaps, haricots verts en peultjes).

Bron: KookJij Kerstkalkoen met chocoladesaus


Geef een reactie