Kerstham

Kerstham


Een hammetje doet het altijd goed bij dinertjes, maar de garnering met de kruidnagels maakt het natuurlijk een extra feestelijk hoofdgerecht!

Ingrediënten
Voor 12 personen
Gezouten stuk ham (5-8 kilo)
2-4 eetlepels mosterd
2-4 eetlepels kandijsuiker
2-4 eetlepels paneermeel
Kruidnagels om te garneren

Bereiding
De bereidingstijd is circa 65 minuten
1. Leg de ham in een ovenschaal op een rooster, met de zwoerdkant naar boven en stop een vleesthermometer in de ham aan de dikte kant. De thermometer mag niet tegen het bot komen.
2. Zet de ham in de oven. Een exacte braadtijd opgeven is moeilijk. Je kunt het beste afgaan op de thermometer: als die 77°C aangeeft, is de ham gaar.
3. Neem de ham uit de oven en laat even afkoelen. Haal het zwoerd eraf; en zoveel vet als nodig.
4. Meng de ingrediënten om te gratineren en smeer het mengsel uit over de ham. Zet de ham terug in de oven op 225°C. Laat de ham tien minuten in de oven of wacht tot zich een goudbruin korstje heeft gevormd. Garneer de ham met kruidnagel.

Tip
1. Het vleesnat dat achterblijft in de ovenschaal, kan je gebruiken om er een heerlijke saus van te maken. Maar wees voorzichtig, want het vleesnat kan erg zout zijn. Om de zoute smaak te verzachten, kan je er wat appelmoes met gemalen gember en . mosterd doormengen. De saus tegelijk met de warme ham opdienen.
2. Als je de ham op een lagere temperatuur braadt, verliest het vlees minder vleesnat en zal het veel malser zijn. Hoe lager de temperatuur, hoe langer de ham in de oven moet blijven staan.
Ter variatie: veel mensen verkiezen ham met een deegkorstje, omdat het vleessap dan beter bewaard blijft. Het deeg als volgt bereiden: meng 2 kopjes (800 g) roggebloem in 1 liter water en smeer het deeg op de ham in een laagje van ca. 1,5 cm dik. Voeg aan het deeg geen zout toe: als de ham te zout is, zal het deegkorstje het zout absorberen.

Bron: KookJij Kerstham


Geef een reactie